5 põnevat fakti videomängude ajaloost

Videomängude ajalugu ulatub kaugemale, kui eales arvata oskaks. Juba 1958. aastal loodi mäng “Tennis for Two”, mis kuvas pilti elektroonilise mõõtevahendi ostsilloskoobi ekraanil. Täna, pea 60 aastat hiljem, oleme videomängudega jõudnud kaugemale, kui tol ajal keegi unistadagi oleks osanud. PlayFairi retroalal koostöös TTÜ Tarkvaraarenduse klubi Lapikute ja Geeks on Wheelsi meeskonnaga toome teieni kuhjaga nostalgiat ja võimaluse tõeliseks ajarännakuks! Seni aga jagame teiega viit põnevat fakti videomängude minevikust.

1. Esimene mäng, mis jõudis kosmosesse

1993. aastal võtsid astronaudid Soyuz TM-17 pardal kaasa Tetrise. Astronaut Aleksander Serebrov sai esimeseks inimeseks, kes videomängud kosmosesse viis! Game Boy, millega tetrist mängiti, veetis kosmoses 196 päeva, tehes Maa ümber üle 3000 tiiru.

2. Mäng, mille inspiratsiooniks oli pitsa

Peagi juba oma 40ndat juubelit pidav Pac-Man kogus ootamatult kiiresti populaarsust Aga kas teadsid, et mängu looja Toru Iwatani sai mänguks inspiratsiooni pitsat süües? Lähemalt vaadates meenutab Pac-Man tõesti pitsat, millest üks lõik juba ära söödud. Mängu müüdi muide 350 000 eksemplari, mis arcade-mängude maailmas oli tol ajal äärmiselt kõva sõna.

iwatani

3. Super Mario kiviblokid on hoopis inimesed

Kui Super Mario Bros. esimest korda välja tuli, panid mänguarendajad kaasa sellega ka korraliku taustaloo. Kui pahalased Seenekuningriiki vallutama tulid, muutsid nad kõik kohalikud kiviblokkideks. Tasub järele mõelda, enne kui PlayFairil Super Mariot mängides peaga vastu kiviseinu hüppad..

4. Presidendikampaania videomängudes

2008. aasta presidendivalimiste eel tegi Barack Obama poliitikaajalugu, kui ostis valimisreklaami lausa 18 erinevasse videomängu, sealhulgas Burnout Paradise, Skate ja Madden. Kas järgmiste Riigikogu valimiste eel saab ka Eestis FIFA väravaid lüües mõnele erakonnale kaasa elada?

obama

5. WASD ei ole alati olnud kõige populaarsem klaviatuurikombinatsioon

Tänapäeval PC-mängudes tavaline WASD klahvikombinatsioon ei ole mitte alati mängumaailma valitsenud. 1997. aastal võitis Dennis “Tresh” Fong USA esimese üleriigilise Quake turniiri just selle klaviatuurikombinatsiooniga. Treshi edu kogus kiiresti populaarsust ja kui mänguarendajad väsisid küsimustest tema mänguseadete kohta, lisasid nad Treshi lemmikkombinatsiooni ametlikult Quake 2 default konfiguratsiooni!

Boonus: PlayFairil saab ka retromänge proovida!

Õnneks ei pea vanu mänge ainult mälestustes meenutama - 27.-28. aprillil saab vanade tuttavatega kokku saada PlayFairi messialal. TTÜ Tarkvaraarenduse klubi Lapikud ja Geeks on Wheels meeskond toovad teieni nii NES kui SNES konsoolimängud, Nintendo64 ja meenutusi PC maailmast. Kõik Super Mario, Battle City ja Contra fännid - kohtumiseni Lauluväljakul!